Siirry suoraan sisältöön

Helsingissä maailman viidenneksi paras joukkoliikenne - JCDecaux ylpeä kumppani

Helsingissä maailman viidenneksi paras joukkoliikenne - JCDecaux ylpeä kumppani

Kansainvälinen vertailu laittoi kaupunkien joukkoliikenteet järjestykseen parhaista huonoimpaan. Helsingin seudun joukkoliikenne on maailman viidenneksi parhain, arvioi konsulttiyhtiö Oliver Wyman Forum. Vertailussa oli mukana yhteensä 60 kaupunkia eri puolilta maailmaa. Helsingin taakse jäivät niin Oslo, Tokio, Pariisi, Berliini kuin Lontoo.

Oliver Wyman Forumin ja Berkeleyn yliopiston tekemässä tutkimuksessa mitattiin sitä, kuinka hyvin kaupungit ylläpitävät joukkoliikenteen verkostoaan. Mittareina olivat muun muassa joukkoliikennettä käyttävien määrä, työmatkoihin tarvittava aika eli nopeus, pysäkkien tiheys, vuorovälit ja eri liikennevälineisiin pohjautuvan verkoston toimivuus.

Lisäksi tutkijat mittasivat erikseen tulevaisuuden liikkumisen haasteita eli liikennejärjestelmien ekologista kestävyyttä. Mitä kaupungit tekevät, jotta liikkuminen olisi tulevaisuudessa vihreämpää ja kuinka ne vahvistavat infrastruktuuriaan ilmastonmuutoksen riskejä vastaan.

Helsingin valttina helppokäyttöisyys

Helsingin seudun joukkoliikennejärjestelmän tunnusmerkkejä ovat tutkimuksen mukaan helppokäyttöisyys ja edullisuus. Halusitpa liikkua bussilla, metrolla, junalla, raitiovaunulla tai lautalla, Helsingin järjestelmä niputtaa eri liikennemuodot toimivaksi kokonaisuudeksi.

Kiitosta kerää niin ikään HSL:n mobiilisovellus ja reittiopas, joka yhdistää näppärästi kaikki edellä mainitut liikennemuodot. Puhelinsovellusta käyttämällä matkustaja näkee aikataulut ja pääsee valitsemaan useamman reitin ja yhdistämään mieleisensä liikennevälineet matkalla kohti haluamaansa määränpäätä.

Kolmanneksi paras kestävän liikkumisen mittarilla

Vielä paremmin Helsinki pärjäsi, kun mitattiin liikennejärjestelmän ekologisuutta. Helsinki sijoittui kolmanneksi. Edellä on vain Oslo ja Amsterdam. Kestävän liikkumisen indeksi (Sustainable Mobility Index) mittaa kaupunkien pyrkimyksiä kohti vastuullisempaa liikkumisen ekosysteemiä.

Pisteitä Helsinki sai puhtaasta ympäristöstään sekä kävelyn huomioimisesta. Kaupungissa on tutkijoiden mukaan helppo liikkua kävellen ja se myös näkyy: kävelijöiden osuus on suuri.

Tehokas joukkoliikenne, elinvoimainen kaupunki

Vastuullinen ja tehokas joukkoliikenne on elinvoimaisen kaupungin tunnusmerkki ja yksi toimivan kaupungin avaintekijöistä. Se on tutkijoiden mukaan tehokkain ja kestävin tapa liikutella suuria ihmismääriä. Hyvin toimiva julkinen liikennejärjestelmä kannustaa liikkumaan kaupungissa ja siirtymään työpaikoille skä palvelujen äärelle julkisilla liikennevälineillä.

JCDecaux tukee pk-seudun joukkoliikennettä

Bussi- ja ratikkapysäkit ovat kaupunkilaisten jokapäiväistä elämää. JCDecaux on tukenut pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä 1970-luvulta alkaen muun muassa rakentamalla pysäkkikatoksia. JCDecauxilla on helsingissä 1059 pysäkkiä, joissa on yhteensä 2058 mainospintaa.

Katokset ovat osa miellyttävää matkustuskokemusta

Siisti ja suojaisa pysäkki on miellyttävä paikka odottaa bussia ja ratikkaa. Pahan sään päivänä ne tarjoavat suojaa niin tuulelta kuin sateelta. JCDecaux vastaa hallitsemiensa pysäkkikatoksien kunnosta. Tähän kuuluu niin rikkinäisten osien huolto ja puhdistus kuin myös töherryksien ja tarrojen poistaminen mainostauluista.

JCDecaux onnittelee Helsinkiä huippusijoituksesta kovassa kansainvälisessä vertailussa.

Tutustu joukkoliikennetutkimukseen lähemmin täällä (englanninkielinen):
https://www.oliverwymanforum.com/mobility/urban-mobility-readiness-index.html

Lue lisää aiheeseen liittyvää sisältöä