Siirry suoraan sisältöön

Viherkatoilla viihtyvyyttä kaupunkiympäristöön

Viherkatoilla viihtyvyyttä kaupunkiympäristöön
Moni on saattanut keskustassa kävellessään huomata, että joidenkin pysäkkien katolta pilkistää muutakin kuin sepeliä. Kyseessä ovat kaupunkikuvaa virkistämään suunnitellut viherkatolliset pysäkit, joiden päälle on kylvetty erilaista hyötykasvillisuutta.

Viherkatot ovat komistaneet Helsingin katukuvaa nyt parin vuoden ajan. Kokemusta on kertynyt ja katokset voivat paremmin kuin koskaan. Lue alta, mitä pysäkkien kasvattamisesta on viime kesinä opittu.


 

Viherkatot opettavat

Kokemukset viherkatoista ovat olleet positiivisia. Toki luonto on omäpäinen ja kasvuston pärjäämiseen vaikuttaa voimakkaasti sen sijainti. Esimerkiksi Ritarihuoneella katto kukoistaa, samalla kun Kauppatorilla nähdään ajoittain kuivia kausia.

Kesän sää vaikuttaa voimakkaasti kattojen hyvinvointiin. On opittu, että vähäsateisina kesinä, erityisesti varjoisat paikat ovat pysäkkien mieleen.

Vaikeammissa kasvuolosuhteissa kärsiviä kattoja virkistetään aika ajoin siementen uusviljelyllä ja keväisin suoritettavilla, kasvua voimistavilla lannoituksilla. Näillä konsteilla selvittiin myös tämän kesän kuumuudesta.


 

Kotoisampaa kaupunkiympäristöä rakentamassa

kasvustoa ratikkapysäkin katolla vihreä pysäkki
Raitiovaunupysäkkien viherkatot ovat taas yksi tapa tehdä kaupungeista miellyttävämmän paikan elää ja olla. Viherkatokset ilahduttavat erityisesti ydinkeskustassa, missä on muutenkin pulaa vehreydestä.

Viherkatollisia pysäkkejä löydät muun muassa Kauppatorilta, Tehtaankadulta, Karhupuistosta ja Viidenneltä linjalta.

Pysäkkien huoltovapaa kasvusto tarjoaa kertainvestoinnilla huolettoman tavan lisätä vehreyttä kaupunkikuvaan. Ja vaikka muutama vihreä pysäkkikatos ei vielä maailmaa pelasta, ovat ne pieni osa JCDecaux’n globaalia pyrkimystä kohti kestävämpää tulevaisuutta, samalla tavoin kuin taannoinen julistus 100% uusiutuvaan energiaan siirtymisestä 2022 mennessä.


 

Kohti vihreää kaupunkia

Pysäkkien huoltajien arkeen viherkatot ovat tuoneet uusia ulottuvuuksia, sillä jatkossa siihen tarvitaan myös vihreää peukaloa. Kaikki vaiva on kuitenkin sen arvoista vihreiden pysäkkien parantaessa alueen asukkaiden ja vieraiden viihtyvyyttä.

Viherkatot ovat mainio esimerkki siitä, miten julkisesta tilasta tehdään mukavampi paikka kaikille ja rakennetaan yhdessä vihreää kaupunkia!

Lue lisää aiheeseen liittyvää sisältöä