Siirry suoraan sisältöön

Uuden tuotteen tai tapahtuman vieminen suuren yleisön tietoisuuteen ei ole ihan yksinkertainen juttu. Ensin kampanjan viesti tulee muotoilla kiinnostavaksi. Seuraavaksi pitää tavoittaa suuret ihmisjoukot. Usein on myös kiire. Tuloksia pitää saada nopeasti ja tehdä lanseeraus kerralla kattavasti ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Nopea tietoisuuden kasvattaminen on erityisen tärkeää silloin, kun kyse on tapahtumasta, joka on suurelle yleisölle tuntematon, kuten Olympiapäivä Suomessa.

Olympiapäivä lanseerattiin heinäkuussa

Olympiapäivä on kansainvälinen juhlapäivä, jota on juhlistettu vuodesta 1948 alkaen. Kansalliset Olympiakomiteat ympäri maailmaa viettävät päivää erilaisin tapahtumin. Tavoitteena on rohkaista ihmisiä liikkumaan ja auttaa löytämään harrastuksen ilo.

Vuonna 2022 Suomen Olympiakomitea järjesti Olympiapäivän ensimmäistä kertaa Olympiastadionilla näin suuressa mittakaavassa. Samalla se oli Helsingin kesäolympialaisten 70-vuotisjuhlan päätapahtuma. Tapahtuma sijoitettiin heinäkuuhun, sillä päivä oli sama kuin vuoden 1952 kisojen avauspäivä.

Ajankohtana kesä on haastava, sillä samaan aikaan perheiden vapaa-ajasta kilpailevat lukuisat muut ulkoilmatapahtumat, lomariennot, aurinkoterassit, festivaalit ja grillijuhlat.

”Kutsuimme perheellisiä liikkumaan ja viettämään kivaa kesäpäivää. Jotta asia ei jäisi pelkäksi puheeksi, osallistujilla oli mahdollisuus kokeilla yli 20 eri urheilulajia. Jokaisella oli tilaisuus löytää oman tapansa liikkua. Puhumme siitä, että harrastamisen kipinä voi muuttaa koko elämän”, kertoo liiketoimintajohtaja Mikko Selin Suomen Olympiakomiteasta.

Laaja peitto ulkomainonnalla

Paikalle oli kutsuttu 1952-kisojen urheilijat ja vapaaehtoiset. Lajikokeilujen lisäksi Olympiastadionin ympäristössä saattoi tutustua lähemmin suomalaiseen olympiahistoriaan ja vuoden 1952 Helsingin kisoihin.

”Olympiakomitea on tosi tunnettu toimija, mutta omien ja yhteistyökumppanien kanavien lisäksi tarvitsimme keinoja suuren yleisön tavoittamiseksi. Olimme ensimmäistä kertaa järjestämässä tapahtumaa näin isosti. Juuri kukaan ei ole kuullut siitä aiemmin. Se on keskellä kesää ja arkipäivänä. Haasteena oli, miten me saamme ihmiset paikalle.”

”Meillä oli tarve saada viestillemme laaja peitto perheisiin pääkaupunkiseudulla. Tähän tilanteeseen ulkomainonta oli järkevä ratkaisu. Se oli myös kampanjamme ainoa kaupallinen media. Ajattelimme että alle neljä tuhatta osallistujaa olisi pettymys, tavoite oli seitsemän tuhatta.”

Digitaalinen ulkomainonta ja abrit välineinä

Ulkomainosten kärkenä oli kaksi viestiä. Niistä ensimmäinen oli mielikuvallisempi: Harrastamisen kipinä voi muuttaa koko elämän. Toinen oli taktisempi: Yksi päivä, 20 lajia, 0 euroa.

Ihan kuiskaamalla tällaista viestiä ei saa läpi. Isolla kuvalla ja pelkistetyllä visuaalisuudella kyllä. Ulkomainonnan avulla onnistuttiin välittämään nopeasti vahva tunneviesti. Myös tavoittavuus painoi mediavalinnassa. Ulkomainonta saa kiinni 70 % yli 12-vuotiaista Helsingin alueella kolmessa päivässä. Peitto ja toisto varmistavat, että mainonta huomataan ja muistetaan.

Ulkomainonnan sisällöstä ja tapahtuman viestistä Suomen Olympiakomitea sai paljon hyvää palautetta niin paikalle tulleilta kuin kumppaniverkostolta. Selkeä ja kikkailematon sanoma  puhutteli ja vahvisti Olympiakomitean mielikuvaa liikunnallisen elämäntavan edistäjänä.

Ulkomainonnan ansiosta Olympiapäivä oli näyttävästi esillä ja samalla luonteva osa kaupunkiympäristöä. Abri-kampanja pysäkeillä sopi tapahtuman luonteeseen, sillä Olympiapäivä oli kaupunkilainen tapahtuma, jonne valtaosa ihmisistä tuli julkisilla liikennevälineillä. Digitaalisilla ulkomainospinnoilla kampanja hyödynsi animoitua kuvaa, joka tuki tapahtuman liikunnallista teemaa ja toi mainontaan lisää elämyksellisyyttä.

”Päämittari on tietysti kävijöiden määrä. Jos tapahtuma on tunnettu, mutta kukaan ei tule paikalle, se ei paljoa lämmitä. Nyt meillä oli puoli tuntia ennen tapahtuman alkua kymmeniä ihmisiä ovella. Se kertoo, että itse tapahtuma oli kiinnostava ja viesti tavoitti ihmiset. Päivän saldoksi saimme yli kymmenen tuhatta vierailijaa, mikä ylitti tavoitteena olleen seitsemän tuhannen osallistujan määrän reippaasti”, Mikko Selin iloitsee.

”Hyvä onnistuminen, uudelle tapahtumalle, uudelle konseptille, keskellä kesää. Moni tuli kiittämään kädestä pitäen, että kesän paras päivä.”

Kun viesti puhuttelee ja mediat tavoittavat, tulosta syntyy. Mikko Selin jakaa tunnustusta onnistumisesta lisäksi yhteistyökumppaneille Helsingin kaupungista alkaen. Mukana olleet yrityskumppanit eri toimialoilta kiittivät onnistuneesta päivästä. Elämyksellinen tapahtuma tarjosi yrityksille hyvää näkyvyyttä tärkeän asian kautta.

Hyvin onnistuneesta tapahtumasta voimaantuneena Olympiakomitea järjestää samanlaisen tapahtuman 16.9.2023. Tällä kertaa tarjolla on myös digitaalinen osallistumiskanava. Eli jos omaa harrastusta ei löydä stadionin tapahtumasta sen voi löytää internetistä.

Kesä tai talvi, tapahtuma tai tuote, autamme mielellämme sinua suunnittelemaan toimivan ulkomainoskampanjan!

Lue lisää aiheeseen liittyvää sisältöä