Esimerkiksi espanjalaisessa Santanderin kaupungissa on jo yli 12000 sensoria keräämässä dataa, jota voidaan hyödyntää kaupunkisuunnittelussa ja uusien palveluiden kehittämisessä. Kerätyn datan avulla ohjataan ihmisiä esimerkiksi vapaiden parkkipaikkojen äärelle tai välitetään tietoa roskasäiliöiden täyttöasteesta jätehuollolle.

Innovatiivisuus on yksi markkinajohtajan velvollisuuksista. Maailman suurimpana ulkomainostoimijana kehitämme alaa jatkuvasti yhteistyössä asiakkaittemme ja kumppaneittemme kanssa. JCDecaux’lla on ollut merkittävä rooli kaupungeissa yli 50 vuotta. Se alkoi yksinkertaisesta ideasta, mainosrahoitteisista bussipysäkeistä.

Olemme olleet kaupunkien kumppanina erilaisten palveluiden kehittäjänä ja toteuttajana jo yli 50 vuotta. Meidän ensimmäisenä älykkään kaupungin ratkaisuna voikin pitää katoksellista bussipysäkkiä, joka mahdollisti kaupunkilaisille bussin odottamisen suojassa sateelta. Myöhemmin olemme rakentaneet muun muassa julkisia käymälöitä, infotauluja ja jäteastioita, jotka kaikki osaltaan ovat auttaneet kaupunkeja palvelemaan asukkaitaan paremmin. Seuraava askel tässä kehityksessä ovat niin kutsutut älykkäät kadunkalusteet, joiden teknologiset ratkaisut, kuten internet-yhteys, mahdollistavat täysin uudenlaisten palvelujen tarjoamisen. Me haluamme auttaa kaupunkeja tarjoamaan asukkaille juuri niitä palveluita, joita he tarvitsevat.

Vierailin, pari viikkoa sitten, Barcelonassa Smart City World Expossa. Paikalla oli paljon toimijoita niin teknologiayrityksistä kuin kaupungeista, jotka ovat etunenässä kehittämässä älykkäitä ratkaisujaan. Isoiksi puheenaiheiksi nousi muun muassa kiertotalous. Esimerkiksi jätehuollon digitalisaatio oli monen puhujan aiheena. Tekoäly näkyi myös monessa ratkaisussa, kuten Susan Etlinger esitti keynote-puheenvuorossaan.

On mielenkiintoista nähdä minkälaisia älykkään kaupungin ratkaisuja meillä Suomessa nähdään. Olimme itse taas tänä vuonna mukana Junctionissa ja Slushissa yhdessä Futuricen kanssa, selvittämässä millä tavalla tulevaisuuden julkisen liikenteen pysäkki voi toteuttaa älykkäitä ratkaisuja. Tapahtumista opimme paljon uutta sekä saimme konkreettisia esimerkkejä siitä millaisia palveluja kaupunkilaiset toivovat.
 
Slush 2016 järjestettiin marraskuussa